Nagwek 
Home Praca Ogłoszenia Ulubione

Kto jest online

Obecnie są 0 userów i 17 gości online.

Jak uzyskać wizę do USA - porady

Poznałaś przez internet przystojnego Amerykanina i on zaprasza Cię do siebie…Dawno niewidziana ciocia z Chicago pragnie odnowić kontakty z polską rodziną…Szef kategorycznie żąda, byś pokonał swą paranoiczną niechęć do podróży i złożył wizytę kontrahentowi w Ohio…

Jako polski/a obywatel/ ka potrzebujesz wizy, by dostać się legalnie za Wielką Wodę. Jak się za to zabrać?
Znam ci ja kilku przedsiębiorczych osobników, którzy postarali się o niderlandzkie obywatelstwo, tym sposobem omijając uciążliwą wizową procedurę. Jako Holendrzy są oni objęci tzw. visa waiver program, czyli programem uchylającym dla obywateli pewnych krajów obowiązek starania się o wizę wjazdową do USA. Czesi też się na to załapali, my nie. Jeśli nie masz zamiaru wychodzić za Czecha, Holendra, czy innego Brytyjczyka, lub jeśli (jak ja) masz wrodzoną niechęć do zmiany obywatelstwa, lepiej poważnie przyłóż się do procedury wizowej.

Zacząć należy od zgromadzenia potrzebnej dokumentacji.

Urzędnik może poprosić cię o okazanie:

- zaświadczeń dokumentujących twój związek z Holandią, czyli na przykład umowy o pracę, umowy wynajmu mieszkania lub jego zakupu;

- zaświadczeń dokumentujących twoją sytuację finansową, tj. wyciągi bankowe lub paski wypłat.


-  dokumentów poświadczających cel twojej wyprawy do USA. Może to być list zapraszający od kontrahenta, list od cioci Zeni albo zaproszenie przesłane przez przystojnego Johna poznanego na Facebook’u.

- w przypadku wyjazdu w celu biznesowym: pismo z zakładu pracy zawierające informacje, na jakim stanowisku pracujemy, ile zarabiamy, czego oczekuje firma w związku z naszym wyjazdem do US oraz ile czasu powinna trwać nasza podróż.

- można przedstawić także plan podróży, jeżeli takowy posiadamy, jednak Konsulat zaleca nie dokonywać zakupu biletów elektronicznych przed uzyskaniem wizy.


Kolejnym, jakże istotnym krokiem, jest wypełnienie internetowego formularza wizowego DS-160. Jest to krok obowiązkowy, nie można np. formularza wydrukować i wypełnić w domu. Trzeba odpowiedzieć na wszystkie pytania on-line, podpisać dokument elektronicznie, wysłać i wydrukować stronę z potwierdzeniem.

Podczas wypełniania formularza należy podać imiona i daty urodzenia rodziców, więc dobrze jest przygotować sobie te dane zawczasu, by uniknąć desperackiego telefonowania do mamy w trakcie.
Dobrym pomysłem jest także zapisywanie formularza co jakiś czas, by nie stracić wypełnionych już danych. Aplikacja jest dość obszerna, mnie osobiście przebrnięcie przez nią zajęło dwie godziny.

Następnie należy zaopatrzyć się w zdjęcia w tzw. stylu amerykańskim. Są to fotografie 51 mm x 51 mm, na jasnym tle, bez okularów i nakrycia głowy. Będąc u fotografa, należy podkreślić, że zdjęcia przeznaczone są dla Konsulatu Amerykańskiego. Fotograf powinien wiedzieć, jakiego formatu użyć. Koszt trzech zdjęć to około 10€.
Najbardziej bolesnym punktem procedury wizowej jest opłata za wizę. Wynosi ona 112€ i jest bezzwrotna. Oznacza to, że jeżeli urzędnik z jakichś względów postanowi nie przyznać nam wizy, 112€ przepada. Bez ryzyka nie ma zabawy, jak to się mówi.
Opłatę można uiścić przed wizytą w konsulacie wykonując przelew bankowy, lub w trakcie wizyty, za pomocą holenderskiej karty płatniczej (tzw. pinpas).  Niestety nie ma możliwości uiszczenia opłaty w gotówce.

Aby sfinalizować procedurę, należy umówić się na wizytę w Konsulacie.
W tym celu należy zadzwonić pod numer 020-7940808. Usługa ta nie jest darmowa; kosztuje 15 euro, płatne z góry kartą kredytową. Każdy konsultant zaczyna rozmowę namaszczonym: „Dzień dobry Panu/ Pani, czy mogę prosić numer pańskiej karty kredytowej”. Bardzo praktyczne.

W czasie owej wizyty najpierw przedkładamy dokumenty i informujemy o celu swojej podróży, następnie czekamy na rozmowę z urzędnikiem. Rozmowa ta odbywa się wyłącznie w języku angielskim i przebiega w dość przyjacielskiej atmosferze, aczkolwiek powinniśmy przygotować się na dość szczegółowe pytania dotyczące naszej sytuacji socjalno – bytowej, zarobków, rodziny, przyjaciół, etc. Powinniśmy logicznie przedstawić cel naszej wizyty w US, termin wylotu i powrotu do Holandii a także inne okoliczności towarzyszące. Jeśli w naszej wycieczce będą towarzyszyć nam małoletnie dzieci, powinniśmy mieć przy sobie ich akty urodzenia, przetłumaczone na angielski.
Na koniec urzędnik prosi o pozostawienie paszportu, który zostanie nam odesłany w ciągu trzech do czterech dni roboczych. W paszporcie zostanie wklejona wiza, bądź odmowa jej przyznania.

Pamiętaj:

- Bądź w Konsulacie 10-15 minut przed umówioną godziną, aby przejść kontrolę bezpieczeństwa (przeszukanie torebki/ plecaka i kontrola wykrywaczem metalu);

- Twój paszport zostanie zatrzymany w Konsulacie na kilka dni; ważne, abyś w tym czasie miał inny dokument potwierdzający tożsamość.

- Urzędnik może zadawać trudne, bądź nieprzyjemne pytania (czy ktoś z Twojej rodziny był karany? Czy ktoś z Twoich krewnych miał kiedykolwiek problemy z Urzędem Imigracyjnym?). Odpowiadaj spokojnie i nie daj się zdenerwować.

- Czas oczekiwania pomiędzy złożeniem dokumentów a rozmową z urzędnikiem może wynieść do 40 minut. W tym czasie musisz pozostać na sali wraz z innymi oczekującymi, nie powinieneś opuszczać terenu konsulatu.

- Twój paszport zostanie odesłany pocztą. Miej przy sobie kopertę formatu A5 z naklejonym znaczkiem na list polecony. Taki znaczek możesz kupić w TNT Post, prosząc o „znaczek dla konsulatu” za ok. 8 €. Zaadresuj kopertę właściwym adresem zwrotnym.

- Przed telefonem do call centre Konsulatu dokładnie zapoznaj się z zawartością strony internetowej poświęconej procedurze wizowej. Pracownik Konsulatu odpowie na wszystkie dodatkowe pytania.

Adres strony: http://amsterdam.usconsulate.gov/how_apply_types_niv.html

gietat

Komentarze

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.

W ogole robic to, co

W ogole robic to, co Amerykanie sugeruja, liczac na zniesienie wiz, to zalosne. Niech se w d* wsadza te swoja Ameryke.

Wizy dla Polaków

a wy tak ten artykul dajecie z powodu ostatniej gafy Obamy? obiecanki macanki wizy dalej mamy, czesi na wojne nie pojechali, ani do iraku ani do afganistanu, wiz nie musza miec. polaka zawsze wszyscy robia w trabe.

Dodaj nowy komentarz

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Polski sklep w NL

Polki w Holandii